Przegrywanie nagrań z kaset VHS na DVD – jak to zrobić?

przegrywanie VHS na DVD

Nagrania zapisane na kasetach VHS, to obecnie prawdziwe perełki. Znajdują się na nich np. nagrane uroczystości rodzinne, ważne wydarzenia czy chociażby filmy z wakacji. W latach 90-tych nagrywanie filmów za pomocą kamer analogowych, było bardzo popularne. Niestety, współcześnie już coraz mniej osób korzysta z magnetowidów. Z tego też względu, coraz większą popularnością cieszy się przegrywanie VHS na DVD. W jaki sposób to jednak zrobić? Jakie urządzenia będą nam do tego celu niezbędne?

Jak przegrać kasetę VHS na DVD?

Pierwszą i najważniejszą kwestią, od której trzeba zacząć, jest to, że aby prawidłowo wykonać zgrywanie filmu z kasety VHS na płytę DVD, konieczne jest posiadanie urządzenia, na którym będziemy w stanie odtworzyć zapisany analogowo film. Może to być oczywiście magnetowid, ale w przypadku filmów 8mm, konieczne będzie posiadanie kamery do kaset 8mm obsługującej system NTSC. Zakup tego drugiego urządzenia obecnie jest bardzo trudny – z bardzo prostego względu: tych urządzeń się już nie produkuje. 

VIDEO – GRABBER – musisz go mieć

Nie można prawidłowo przeprowadzić zgrywania filmów z kasety VHS na inny, bardziej współczesny nośnik, jeśli nie posiadamy urządzenia o nazwie VIDEO – GRABBER. Bez niego, zapisanie analogowo nagranego filmu na innym nośniku jest w zasadzie niemożliwe. Na szczęście, takie urządzenie bez najmniejszego problemu będziecie w stanie kupić – czy to w sklepach ze sprzętem elektronicznym, czy po prostu – w Internecie. 

Sam proces zgrywania filmów na kasety VHS jest bardzo czasochłonny. Wymaga on też posiadania konkretnej wiedzy z zakresu technologii filmowej. Ważne jest także to, aby nasz komputer, za pomocą którego przegrywamy filmy z kaset VHS na DVD był dość solidny. Nie każdy laptop będzie w stanie – mówiąc przysłowiowo – uciągnąć proces przygrywania filmów. Właśnie z tego względu, aby oszczędzić sobie czasu, warto zlecić przegranie filmów z kaset VHS na DVD profesjonalistom, którzy wykonają to zadanie bez najmniejszego problemu – zgodnie z najwyższymi standardami jakości.