Odwrócona osmoza – Czy warto?

Coraz częściej i coraz głośniej mówi się o ochronie środowiska, trosce o jego stan i ograniczeniu produkcji odpadów. Znaczna ich część stanowią butelki po wodzie, w jaką zaopatrują się mieszkańcy wielu miast. Jest im ona potrzebna do picia i przyrządzania posiłków. Jakość „kranówki” w ich mieszkaniach pozostawia bowiem często wiele do życzenia. Czy jest sposób, by rozwiązać oba te problemy jednocześnie?

Filtry do wody

W znacznym ograniczeniu odpadów z kategorii pustych, plastikowych butelek są bez wątpienia wszelkiego rodzaju filtry do wody. Producenci coraz częściej i coraz chętniej wychodzą naprzeciw potrzebom konsumentów. Na rynku bez problemu można znaleźć wyposażone w filtr poręczne butelki, które można wszędzie ze sobą zabrać i dzbanki, które są ładnym elementem dekoracyjnym i przy okazji zaopatrzą domowników w wodę do picia.
Czasem jednak potrzebna jest ilość czystej wody znacznie większa, niż możliwości podręcznych filtrów. W takich przypadkach pomocna okazują się systemy uzdatniania wody oparte na odwróconej osmozie.

Do picia i gotowania

Filtry do wody, w których zastosowana została odwrócona osmoza zdobywają coraz szersze grono zwolenników. Urządzenia instalowane są najczęściej pod zlewem w kuchni. Pozwalają one uzyskać czystą wodę do picia i gotowania. Odwrócona osmoza usuwa z niej nawet do 99 procent substancji, m.in. bakterie, wirusy oraz nieprzyjemne smaki i zapachy.
Filtry z osmozą czyszczą wodę również z zawartych w niej minerałów. Warto więc doposażyć je w urządzenie mineralizujące. To wzbogaci wodę pitną w substancje i związki sprzyjające zdrowiu i dobrej kondycji domowników. Wodę bez minerałów można natomiast wykorzystać np. do przyrządzania posiłków lub parzenia kawy lub herbaty. Zaletą takiego rozwiązania jest przede wszystkim brak kamienia w czajniku i charakterystycznego osadu w naczyniach oraz filiżankach.