Jak odkwasić zakwaszony organizm

Wielu osobom towarzyszą nieustannie takie dolegliwości jak bóle głowy, ciągłe zmęczenie, bóle stawów, czy problemy z trawieniem. Zazwyczaj w pierwszej kolejności sięgamy po dostępne w aptece bez recepty środki łagodzące wymienione wyżej objawy, nie zastanawiając się nad ich przyczyną. Szukać ich pochodzenia zaczynamy zazwyczaj wtedy, gdy stają się one tak uporczywe, że uniemożliwiają nam normalne funkcjonowanie. Zdarza się dość często tak, że po wizycie u lekarza i wykonanych badaniach okazuje się, że jesteśmy zdrowi, a mimo to dolegliwości i tak nie ustępują. Niewielu z nas wie, że ich przyczyną może być zakwaszenie organizmu.
Zakwaszenie organizmu jest skutkiem złego trybu odżywiania się. W naszej diecie jest niestety bardzo dużo produktów wysoko przetworzonych. Spożywamy także znaczne ilości mięsa, produktów zbożowych i nabiału, co zakłóca równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Dieta alkaliczna, pełna warzyw i owoców mogłaby ochronić nas nas przed dysfunkcjami w równowadze kwasowo-zasadowej, a tym samym przed różnymi chorobami, do których ono po pewnym czasie prowadzi.


Różne płyny, znajdujące się w organizmie człowieka mają inne pH. Najbardziej kwaśny jest oczywiście sok żołądkowy, którego pH wynosi około 2. Prawidłowy odczyn krwi mieści się w zakresie pH od 7,35 do 7,45. Mocz natomiast może być lekko, zasadowy lub lekko kwaśny. Rozbieżność ta jest wynikiem odpowiedzialności nerek za usuwanie z organizmu toksyn i innych niepotrzebnych substancji. Zakwaszenia organizmu nie powinno się mylić z kwasicą, gdzie anomaliom ulegają mechanizmy odpowiedzialne za prawidłowe pH we krwi, płucach i nerkach. Kwasica jest ogromnie niebezpieczna dla zdrowia i życia, ponieważ każde odchylenie od właściwej normy pH krwi może spowodować bardzo duże konsekwencje zdrowotne. Zakwaszenie organizmu nie jest stanem niebezpiecznym, gdyż w jego przypadku, mechanizmy regulujące pH organizmu funkcjonują prawidłowo. Są jednak zmuszone radzić sobie z przetwarzaniem i wydalaniem większej ilości związków kwasotwórczych, niż w przypadku stosowania prawidłowej diety.
Jak już wyżej zostało wspomniane, zakwaszenie organizmu jest efektem nieprawidłowego odżywiania się. Podczas trawienia uwalniane są aminokwasy, wolne kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne, monocukry, składniki mineralne i witaminy. Te wszystkie elementy są następnie metabolizowane, a od efektu tego procesu zależy, czy żywność zadziałała kwasotwórczo, zasadotwórczo czy obojętnie. Na to oddziaływanie największy wpływ ma stężenie w produktach żywnościowych różnych pierwiastków. Fosfor, siarka i chlor posiadają działanie kwasotwórcze, wapń, magnez, potas i sód – zasadotwórcze. Niezwykle ważnymi czynnikami powodującymi zakwaszenie są także: stres, stosowanie używek, brak aktywności fizycznej oraz głodzenie się.


Objawy zakwaszenia organizmu nie są specyficzne, ale mogą być odczuwane w całym ciele. Na ich podstawie trudno jest stwierdzić czy to właśnie zakwaszenie, bo takie objawy może wywoływać wiele różnych czynników. Jeśli jednak zaobserwujemy występowanie kilku z nich, warto się temu bliżej przyjrzeć. Objawy zakwaszenia organizmu to: notoryczne zmęczenie, stany depresyjne nerwowość, drażliwość, zajady, problemy z układem trawiennym, podrażnienie dróg moczowych, katar, sucha skóra, łamliwość paznokci, wypadanie włosów i migrujące bóle stawów.
Wielu ludzi zastanawia się, jak można zmierzyć poziom zakwaszenia organizmu. Do zmierzenia poziomu zakwaszenia organizmu może posłużyć papierek lakmusowy do mierzenia pH moczu Holistic. Za jego pomocą należy sprawdzić pH moczu kilka razy w ciągu dnia zaczynając od moczu tuż po przebudzeniu. Z wyników trzeba utworzyć krzywą. Jeśli otrzymaliśmy linię prostą lub lekko wznoszącą, oznacza to, że nasz organizm zmaga się z zakwaszeniem. Wykres osoby prawidłowo odżywiającej się i niemającej problemów z zakwaszeniem będzie miał postać zygzaka, gdyż pH moczu ulega zmianie w zależności od posiłków.
Odkwaszanie organizmu to często niemały wysiłek, gdyż wiąże się niestety z potrzebą zmiany długotrwałych nawyków żywieniowych. Bardzo trudno jest zachować zrównoważoną dietę, jeśli przywykliśmy przez lata do spożywania sporych ilości mięsa, fast foodów oraz słodyczy. W takich przypadkach doskonałym wsparciem może okazać się zażywanie minerałów zasadowych Bas Balans Holistic. Wyrób ten zawiera składniki mineralne równoważące pH ciała takie jak cynk, magnez i potas. Pomagają one między innymi zminimalizować zmęczenie, wspierają układ nerwowy oraz właściwą pracę mięśni. Przyczyniają się do podniesienia odporności organizmu, pomagają utrzymać włosy, paznokcie i skórę w świetnej kondycji. Odpowiadają także za prawidłowy metabolizm węglowodanów, kwasów tłuszczowych i witamin. Wszystko to sprawia, że równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie zostaje utrzymana.
Opłaca się sprawdzić, czy odczuwane przez nas dolegliwości nie są konsekwencją zakwaszenia organizmu. Dobre samopoczucie, zbilansowana dieta i wspomaganie metabolizacji substancji kwasotwórczych to najlepszy sposób na zachowanie witalności i jasności umysłu.