Czy warto kupować żywność ekologiczną?

Ekologiczne plony

Co raz częściej na półkach sklepów spożywczych pojawiają się produkty ekologiczne. Oznaczone często symbolami Bio, bez GMO lub bez glutenu. Skąd ta popularność? Czy to coś dla ciebie?

Ludzie od tysiącleci zastanawiali się nad metodami zwiększania wydajności w hodowli zwierząt, w uprawie warzyw, zbóż i owoców. Wiek XX przyniósł dynamiczny rozwój przemysłu spożywczego. Opracowanie takich technologii jak stosowanie nawozów chemicznych czy genetycznych modyfikacji przyniosło zdecydowany wzrost w wydajności produkcji żywności rozmaitego rodzaju – począwszy od ziemniaków, zbóż, owoców, a skończywszy na hodowli bydła czy kurczaków. Z czasem jednak okazało się, że żywność tego typu niesie ze sobą pewne wady, a nawet potencjalne zagrożenia. To właśnie dlatego co raz więcej osób woli nawet ze względów zachowawczych kupować tzw. żywność ekologiczną.

Cechy żywności ekologicznej

Żywność ekologiczna to przede wszystkim żywność, która w produkcji wolna jest od sztucznych nawozów oraz pestycydów. Produkowana jest metodami rolnictwa ekologicznego czyli takiego, które uwzględnia stosowanie tylko produktów naturalnych (także w stosowanych opryskach). Oczywiście produkcja żywności ekologicznej z zasady odrzuca możliwość produkcji żywności modyfikowanej genetycznie.

Żywność ekologiczna – jej popularność rośnie

Zwolennicy żywności ekologicznej utrzymują, że żywność produkowana obecnie przemysłowymi, tradycyjnymi metodami w wielu przypadkach jest po prostu szkodliwa dla zdrowia. Co raz więcej mówi się o stosowaniu w hodowli kurczaków antybiotyków w celu przyspieszenia wzrostu masy mięśniowej. Wiadomo jest już też powszechnie, że produkty wysoko przetworzone, czyli takie, które są przygotowywane przy pomocy różnych zaawansowanych technologii zawierają często związki chemiczne wcale nie potrzebne, lub nawet niemile widziane w naszym organizmie, tj. ulepszacze smaku czy konserwanty. Spożywając produkty ekologiczne mamy więc na celu po prostu zniwelować przyjmowanie do organizmu szkodliwych związków chemicznych dodawanych przez producentów.

Zdrowe produkty
Zdrowe produkty z ekologicznych upraw

Z drugiej strony żywność ekologiczna zawiera po prostu więcej wartości odżywczych niż ta produkowana obecnymi tradycyjnymi metodami. Efektem tego jest po prostu niedożywienie. To prawda, że można to zniwelować stosując odpowiednie suplementy diety, ale czy nie lepiej po prostu spożywać tylko sprawdzone, bogate w witaminy i minerały produkty?

Wraz z rosnącą popularnością zdrowej żywności powstają co raz to kolejne sklepy oferujące zdrową żywność. To prawda, że takie produkty będą stosunkowo zdrowsze od swoich ‚plastikowych’ odpowiedników. Ale czy na zdrowiu naprawdę warto oszczędzać? Czy rachunek, jaki po dziesiątkach lat wystawi nam nasz organizm nie będzie dla nas zbyt drogi? A zdrowia już się nie odkupi.

——————————————————————————————————-

Artykuł opracowany przy współpracy z serwisem https://staropolskagaleriasmaku.pl/ .

STAROPOLSKA GALERIA SMAKU

ul. Krakowskie Przedmieście 41/14

20-076 Lublin

tel. 81 532 49 00